• Afgelopen januari waren huizen gemiddeld 9,3 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder.
  • Ook wisselden begin dit jaar opvallend veel huizen van eigenaar, ongeveer 24.500.
  • Starters betalen in de eerste drie maanden van dit jaar helemaal geen overdrachtsbelasting als ze een nieuwe woning kopen.

De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in januari het meest gestegen in twee jaar.

Eind 2019 leek de prijsstijging wat af te zwakken, maar sindsdien is die weer met een opmars bezig. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Afgelopen januari waren huizen gemiddeld 9,3 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, wat de hoogste groei is sinds november 2018. Nieuwbouwwoningen zijn hierbij buiten beschouwing gelaten.

De huizenprijzen bereikten in juni 2013 een dieptepunt en zijn daarna alleen maar gestegen. Vergeleken met dat moment waren woningen in januari 58 procent duurder.

Ook wisselden begin dit jaar opvallend veel huizen van eigenaar, ongeveer 24.500. Dat is de hoogste stand in januari ooit en de grootste procentuele stijging in zes jaar, namelijk 40 procent.

Per 1 januari 2021 is de overdrachtsbelasting voor starters tot 35 jaar tijdelijk afgeschaft en voor beleggers verhoogd naar 8 procent", leggen de onderzoekers uit. "Dit heeft mogelijk invloed gehad op het aantal transacties in december en januari."

Geen overdrachtsbelasting voor starters in de eerste 3 maanden van 2021

Starters betalen in de eerste drie maanden van dit jaar helemaal geen overdrachtsbelasting als ze een nieuwe woning kopen.

Vanaf april wordt die regeling iets gewijzigd. Dan betaal je als starter tot een woningwaarde van 400.000 euro geen overdrachtsbelasting. Daarboven bedraagt het tarief van de aankoopheffing 2 procent.

Vanaf april wordt de grens van 400.000 euro dus belangrijk bij het wel of niet verschuldigd zijn van de overdrachtsbelasting voor starters. Met een woning van 399.000 euro betaal je niets. Ligt de waarde op 401.000 euro, dan ben je als starter opeens 8.000 euro extra kwijt.

Hier zitten overigens de nodige haken en ogen aan. In een blog signaleerde directeur Jeroen Wolfsen van Moneywise.nl eerder deze maand dat volgens de wet de ‘waarde in het economisch verkeer’ bepalend is. Dat is niet noodzakelijk de verkoopprijs, maar de hoogst mogelijke prijs die je voor een huis kunt krijgen.

In de praktijk betekent dit dat de taxatiewaarde van een woning bepalend is. “Dat kan betekenen dat een koopprijs van 399.500 euro een taxatiewaarde van 401.000 euro tot gevolg heeft en dat er 2 procent overdrachtsbelasting betaald moet worden over 401.000 euro”, aldus Wolfsen.

LEES OOK: Starters: let op met de aankoop van een huis rond de €400.000 – taxatie kan verrassing opleveren en pas op voor boete van €40.000